Weekend retraining VI 14-16 november 2014 Eifel Kies voor de liefde van je werkleven…

“Je loopbaan moet voorwaarts geleefd worden, maar kan alleen achterwaarts begrepen worden” vrij naar S. Kierkegaard

In de bekende lezing van Steve Jobs voor studenten van de Standford University in 2005 schetst Steve Jobs zijn leven en loopbaan in een drietal verhalen.

Verhaal 1. ‘Connecting the dots’.

Vanaf het begin van je leven/loopbaan maak je veel mee, echter je kunt zaken nog niet goed plaatsen. Je bent jong en je hebt nog niet voldoende referentiekader. Veel gebeurtenissen en situaties overkomen je maar langzamerhand zie je een ‘’rode draad’. Uiteindelijk ontdek je door ervaring en voortschrijdend inzicht wat je ware passie is. Achteraf terugkijkend komen de verschillende punten in je leven bij elkaar. Vertrouw erop dat alles goed komt, volg je hart en laat je leiden door nieuwsgierigheid en intuïtie. Dan heb je unieke toegevoegde waarde.

Verhaal 2. ‘Love and Loss’ (enkel succes hebben bestaat niet)

Je loopbaan gaat als een trein. Zowel zakelijk als privé gaan zaken crescendo. Totdat je fouten gaat maken zakelijk of privé, verkeerde keuzes maakt of gewoon pech hebt. Je leert dat er zowel toppen als dalen zijn en dat het niet elke dag feest is. Van de dalen leer je overigens meer dan van de toppen. Dan blijft het inzicht dat waar je echt van houdt nooit gaat vervelen. Je stoot je neus maar je blijft overeind. Zulke ervaringen geven je de vrijheid om datgene te zoeken en te vinden waar je echt van houdt. Zowel in je werk als privé. Vind waar je van houdt, het wordt steeds beter naarmate de jaren verstrijken. Blijf je verbazen en blijf vooral nieuwsgierig.

Verhaal 3: De betrekkelijkheid extern en jou kracht van binnen

Veel zaken zijn te plannen maar net zoveel zaken niet. Gezondheid, liefde en geluk zijn gratis maar krijg je ze niet voor niets. Zo nu en dan zie je een leeftijdsgenoot in de krant die is overleden of je verliest een dierbare. Je kunt jezelf de vraag stellen; als vandaag mijn laatste dag is, wil ik dan dit doen wat ik zo meteen ga doen? Beseffen dat je doodgaat, is de beste manier om te voorkomen dat je denkt dat je iets gaat verliezen. Je bent al naakt, er is geen reden om je hart niet te volgen. De dood is een “change-agent”. Het kan iedere dag over zijn. Leef niemand anders z’n leven, leef niet naar andermans dogma. Volg je intuïtie, datgene wat je kunt en wilt zit al in je; alles daarbuiten is secundair.

View Aeffort Consultants LinkedIn profile Aeffort Consultants op LinkedIn